sportvoeding

Creatine is een term die in de sportwereld langzaam uitgegroeid tot een belangrijk begrip. Waar jaren geleden nog weinig bekend was over deze stof worden er steeds meer onderzoeken gedaan die erop wijzen dat creatine een zeer positief effect heeft op sportprestaties. Maar wat maakt nou dat dit supplement opeens zo populair is en wat doet creatine precies met je lichaam? We bespreken hoe de natuurlijke creatine opname van je lichaam werkt en wat er gebeurt wanneer jij aanvullend creatine neemt als voedingssupplement. Lees je mee?

Creatine als lichaamseigen stof

Creatine is van nature een lichaamseigen stof die wij voornamelijk halen uit dierlijke producten zoals vlees en zuivel. Deze stof is nodig om de energieproductie te starten en om zo energie uit je spieren te halen tijdens inspanning. Want, simpel gezegd, om spieren in beweging te brengen heb je energie nodig en om energie te ontwikkelen heb je een combinatie van stoffen nodig, waaronder creatine. Met name wat betreft explosieve en krachtige bewegingen speelt creatine een grote rol. Denk hierbij aan krachtsport of springen. Het nadeel van creatine is dat de creatine voorraad na een intensieve inspanning op is en moet herstellen. Denk maar eens na, hoe vaak kan jij achter elkaar sprinten zonder moe te worden? Na een aantal keer is je creatine op en gaat je prestatie naar beneden.

Creatine als voedingssupplement

Zoals je nu weet heeft je lichaam al creatine door middel van vlees en zuivel inname wat jou helpt om korte intensieve inspanning te leveren. Sportvoeding zoals creatine supplementen zorgen ervoor dat deze creatine voorraad groter wordt zodat jij langer en zwaarder kan trainen. In plaats van 100 kg kan jij nu misschien wel 120 kg gebruiken in de sportschool. In theorie zou het ook mogelijk zijn om deze aanvullende hoeveelheid creatine uit natuurlijk voeding te halen maar het is echter extreem moeilijk om deze hoeveelheid te bereiken. Daarvoor zou jij kilo’s met vlees moeten eten wat meer nadelen dan voordelen heeft. Kortom, creatine is een lichaamseigen stof die zorgt voor energie in je spieren. Wil jij langer, zwaarder of explosiever trainen? Dan kan creatine helpen om dit te realiseren.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *