Wat is Fitness?

Fitness is een verzamelterm voor activiteiten die ervoor zorgen dat je in een betere algehele conditie komt. Hieronder valt onder meer de groei van spiermassa (fitness in de vorm van ‘bodybuilding’), de verbetering van het uithoudingsvermogen (cardio fitness), lenigheid, snelheid en coordinatie. Over het algemeen is fitness erop gericht het lichaam te belasten, waardoor de belastbaarheid vergroot wordt. Doordat fitness activiteiten ervoor zorgen dat het lichaam terug in balans komt, pakt het de belangrijkste doelstellingen van de meeste mensen vanzelf aan, waaronder afvallen. Door meer spiermassa op te bouwen ga je bijvoorbeeld meer calorieën in rust verbranden, waardoor het lichaam vanzelf gaat afslanken. De cardio activiteiten (zoals fietsen of hardlopen) zorgen voor een direct verbranding van calorieën, en -op een hoger niveau- zorgen ze ook voor een verhoogd rustmetabolisme. Wat is fitness? Dit zijn dus diverse verschillende soorten oefeningen zoals:

– Calf raises
– Chin-up
– Opdrukken
– Dumbbell Flexion Extension
– Lunge
– Military Press
– Squat
– Bankdrukken
– Deadlift
– Grapevine
– Zumba
– BodyStep

Word ik geen hulk?
Fitness en krachttraining is erop gericht om je spieren sterker te maken. Hierdoor nemen ze iets toe in omvang. Je zult niet direct een bodybuilder worden. Maak je daarover maar niet druk.

Een bodybuilder dankt zijn lichaam aan dagelijks urenlange trainingen en een speciaal dieet. Het duurt jaren voordat je zo’n lichaam hebt ontwikkeld. Een uur of 3 tot 4 fitness en krachttraining per week zal je dergelijke resultaten niet geven.

Laten we nu eens kijken naar de positieve effecten van fitness en krachttraining.

Fitness kent vele doelstellingen
Uiteraard kunnen er heel wat doelstellingen gesteld worden bij het fitnessen, zoals spierversteviging, spierontwikkeling, verbeteren van algehele conditie, figuurcorrectie, krachttoename, lenigheid en coördinatie. Iedereen heeft zijn eigen doelstelling en een daarbij behorend trainingsschema: Fitness kan worden afgestemd op alle niveaus! Als je begint met fitness kun je bij de meeste sportscholen een proefles nemen, om even kennis te maken. Ben je serieus en wil je ermee verder zorg dan dat je in de eerste weken een soort van routine krijgt in het fitnessen. Na een paar weken kun je bij je sportschool je doelstellingen inleveren en aan de hand daarvan een trainingsschema opstellen. Zo begint het zogeheten doelgerichte fitnessen. Op een systematische manier wordt het hele lichaam getraind en versterkt. Het is belangrijk dat er volgens een stappenplan wordt gewerkt om je lichaam in vorm te brengen: Een goede opbouw is essentieel. Heb je bijvoorbeeld lang niet gesport? Begin dan rustig. Het lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan specifieke belasting. Als het lichaam eenmaal gewend is kun je proberen om grenzen te gaan verleggen.

Heb je zo een beetje een duidelijk beeld gekregen op de vraag: Wat is fitness?

 

Wat is fitness.

V100 – 1000