fitness

Als je op zoek bent naar een veelzijdig en effectief fitnessapparaat voor thuis, dan is de crosstrainer een uitstekende keuze. Deze full-body workout machine combineert het beste van cardio- en krachttraining in één compact apparaat. In dit artikel ontdek je waarom de crosstrainer de ultieme fitnesspartner voor thuis is en geven we je enkele tips om de beste crosstrainer voor jouw behoeften te vinden.

Voordelen: Waarom de crosstrainer goed is voor je lichaam

Een van de grootste voordelen van de crosstrainer is dat het een low-impact workout biedt. In tegenstelling tot hardlopen of springen, veroorzaakt de crosstrainer geen schokken voor je gewrichten. Hierdoor is het apparaat geschikt voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus, inclusief mensen met gewrichtsproblemen of blessures.

Daarnaast biedt de crosstrainer een full-body workout. Het apparaat is ontworpen om zowel je boven- als onderlichaam te trainen, waardoor je tegelijkertijd je spieren versterkt en calorieën verbrandt. Hierdoor is het een uitstekend apparaat om af te vallen, conditie op te bouwen en spieren te versterken.

Tips: Hoe kies je de beste crosstrainer voor thuis

Er zijn talloze crosstrainers op de markt, variërend in prijs, kwaliteit en functionaliteit. Om de beste crosstrainer voor jouw behoeften te vinden, zijn er enkele factoren waarmee je rekening moet houden:

 • Budget: Bepaal eerst wat je budget is en zoek naar crosstrainers binnen die prijsklasse. Over het algemeen geldt: hoe hoger de prijs, hoe beter de kwaliteit en hoe meer functies het apparaat heeft. Toch zijn er ook budgetvriendelijke crosstrainers die een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bieden.
 • Ruimte: Houd rekening met de beschikbare ruimte in je woning. Crosstrainers kunnen variëren in grootte en sommige modellen zijn opvouwbaar, waardoor ze gemakkelijk op te bergen zijn wanneer je ze niet gebruikt.
 • Functionaliteit: Denk na over welke functies belangrijk voor je zijn, zoals verschillende weerstandsniveaus, trainingsprogramma’s en een hartslagmeter. Overweeg ook of je een crosstrainer met een vliegwiel of een elektromagnetisch remsysteem wilt. Een vliegwiel biedt een vloeiende, natuurlijke beweging, terwijl een elektromagnetisch remsysteem vaak meer weerstandsniveaus en een nauwkeurigere controle over de intensiteit biedt.

Een betrouwbare bron om de beste crosstrainer voor jouw behoeften te vinden is crossathletes.nl, waar je uitgebreide reviews en vergelijkingen van verschillende crosstrainers kunt vinden.

Nu je weet waarom de crosstrainer de ultieme fitnesspartner voor thuis is en hoe je de beste crosstrainer kunt vinden, is het tijd om aan de slag te gaan. Met de juiste techniek, variatie en onderhoud kan je jarenlang plezier en resultaten behalen met je crosstrainer. Neem een kijkje op crossathletes.nl voor meer tips en informatie over crosstrainers en begin vandaag nog met het verbeteren van je gezondheid en conditie!

personal training

Personal training is een vorm van fitness waarbij een getrainde professional individuele instructies en begeleiding biedt aan een persoon om hun fitnessdoelen te bereiken. In tegenstelling tot groepslessen, waarbij de instructeur zich op meerdere deelnemers richt, is personal training specifiek gericht op de individuele behoeften en doelen van een persoon. Er zijn tal van voordelen verbonden aan personal training, en in dit artikel zal Personal Training Etten Leur deze voordelen in detail bespreken.

Aangepaste training

Een van de belangrijkste voordelen van personal training is dat de training op maat wordt gemaakt op basis van de individuele behoeften en doelen van een persoon. Dit betekent dat de trainer een trainingsprogramma kan ontwikkelen dat specifiek is afgestemd op de fysieke capaciteiten, fitnessdoelen, en trainingsvoorkeuren van de klant. Dit zorgt voor een effectieve en efficiënte trainingssessie, waardoor de persoon sneller en veiliger zijn of haar doelen kan bereiken.

Motivatie en verantwoordelijkheid

Een ander voordeel van personal training is dat het motivatie en verantwoordelijkheid biedt. De trainer fungeert als een motivator en een persoonlijke coach en zal er alles aan doen om de klant te motiveren en te helpen bij het bereiken van hun doelen. Dit zorgt voor een hogere mate van verantwoordelijkheid en betrokkenheid bij de training, waardoor de persoon gemotiveerd blijft om te trainen en zijn of haar doelen te bereiken.

Snellere resultaten

Personal training kan ook helpen bij het bereiken van snellere resultaten. Door de training op maat te maken en te zorgen voor motivatie en verantwoordelijkheid, kan de persoon sneller vooruitgang boeken dan wanneer hij of zij alleen traint. Bovendien kan de trainer de trainingen aanpassen op basis van de voortgang van de persoon en de nodige wijzigingen aanbrengen om het gewenste resultaat te behalen.

Veilige training

Een professionele personal trainer kan ook zorgen voor veilige trainingssessies. Hij of zij kan de juiste technieken aanleren en corrigeren om blessures te voorkomen. Door een trainingssessie met een personal trainer te volgen, kan de persoon zich concentreren op de training zonder zich zorgen te hoeven maken over het risico op blessures.

Variatie in de training

Personal training kan ook voor variatie in de training zorgen. De trainer kan verschillende trainingsmethoden en -technieken gebruiken om de training interessanter en uitdagender te maken. Dit kan helpen om verveling te voorkomen en de persoon gemotiveerd te houden om te blijven trainen.

Betere houding en lichaamshouding

Een professionele personal trainer bijvoorbeeld buildingyou.nl kan ook helpen bij het verbeteren van de houding en lichaamshouding van de persoon. Door het aanleren van de juiste technieken en het corrigeren van de verkeerde houdingen, kan de persoon een betere houding en lichaamshouding ontwikkelen, wat kan bijdragen aan een betere gezondheid en mindset.

 

bakfiets

Een bakfiets is een praktische en milieuvriendelijke vervoersoplossing voor gezinnen en mensen die vaak met kinderen of boodschappen onderweg zijn. Er zijn veel verschillende soorten bakfietsen op de markt, dus het is belangrijk om de juiste keuze te maken. In dit artikel bespreken we welke overwegingen u moet maken bij het kopen van een bakfiets en geven we tips voor de perfecte keuze. 

Belangrijke overwegingen bij het kopen van een tweewieler

Bij het kopen van een fiets moet u rekening houden met verschillende factoren, waaronder:

 • Gebruik: Hoe vaak gaat u de fietskar gebruiken en voor welke doeleinden? Wilt u de fiets gebruiken voor korte of lange afstanden en voor het vervoeren van kinderen, boodschappen of andere spullen?
 • Budget: Hoeveel wilt u uitgeven aan een fiets? Er zijn veel verschillende soorten bakfietsen op de markt, van goedkope tot dure modellen, dus het is belangrijk om uw budget in gedachten te houden.
 • Afmetingen: Hoe groot moet de fiets zijn en hoeveel ruimte heeft u nodig voor het vervoeren van uw kinderen of boodschappen?
 • Gewicht: Hoeveel gewicht kunt u dragen en hoeveel gewicht wilt u op uw tweewieler vervoeren?
 • Veiligheid: Veiligheid is belangrijk bij het vervoeren van kinderen of boodschappen, dus het is belangrijk om te kijken naar de veiligheidsvoorzieningen van de tweewieler, zoals remmen en verlichting.

Tips voor de perfecte fiets

Als u op zoek bent naar de perfecte fiets, houd dan rekening met de volgende tips:

 • Probeer verschillende modellen uit: Probeer verschillende modellen uit om te zien wat het beste bij uw behoeften en wensen past.
 • Ga naar een fietsenwinkel: In een winkel kunt u advies ontvangen over de nieuwste technologie, modellen en merken. Woont u in regio Nijmegen? Dan kunt u online zoeken naar bakfietsen Nijmegen.
 • Lees recensies: Lees recensies van andere gebruikers om te zien wat zij leuk vinden aan de fietskar en wat zij minder leuk vinden.
 • Vergelijk prijzen: Vergelijk de prijzen van verschillende modellen om te zien waar u het meest waar voor uw geld krijgt.
 • Kijk naar de garantie: Kijk naar de garantie die wordt aangeboden op de tweewieler en zorg ervoor dat u weet wat er is gedekt in geval van problemen.
 • Overweeg de afmetingen en het gewicht: Zorg ervoor dat de fietskar de juiste afmetingen heeft en het gewicht kan dragen dat u nodig heeft.
 • Let op de veiligheidsvoorzieningen: Zorg ervoor dat de fietskar voldoende veiligheidsvoorzieningen heeft, zoals remmen en verlichting, om u en uw passagiers te beschermen.

Maak de juiste keuze voor uw bakfiets

Een bakfiets is een praktische en milieuvriendelijke vervoersoplossing, maar het is belangrijk om de juiste keuze te maken. Overweeg uw behoeften, budget en veiligheid en lees recensies en vergelijk prijzen om de perfecte tweewieler te vinden. Investeer in een kwalitatieve tweewieler voor een comfortabele, veilige en milieuvriendelijke vervoersoplossing.

 

sport

Vaak horen we dat sporten goed is voor de gezondheid. Maar wat is allemaal daarvan waar? Onderzoek wijst wel uit dat het waar is en zelfs het leven verlengt. Sporten verbetert je lichamelijke conditie en de kwaliteit van het leven. Daarbij wordt meestal gedacht aan de fysieke gezondheid. Maar, weet je dat sporten de mentale gezondheid ook bevordert? Wetenschappelijk is bewezen dat sporters minder humeurig zijn. Ze hebben minder kans op stemmingsstoornis en angststoornissen. Daarnaast blijkt dat sporters anderhalf keer kleinere kans hebben op een psychische stoornis, dan mensen die niet sporten. Een reden te meer dus om eindelijk de stap te maken om te gaan sporten.

Positieve effecten van Endorfine en Serotonine 

Fitness is investeren in jezelf, je gezondheid, je geest en je lichaam. Bij het sporten komen de activerende stoffen, endorfine en serotonine, vrij. Deze stoffen, die al bij 10 minuten sporten vrijkomen, zorgen voor een blij gevoel en verbetert je stemming. Het zijn ook deze stoffen, die maken dat je energievol doorgaat met de training. Er bestaat denksport, zoals schaken, die je hersenen trainen. Echter, blijkt volgens sport deskundigen, dat juist ook de overige fysieke trainingen, heel gezond is voor de hersenen en het geheugen. Daar, zorgt dezelfde endorfine, die je humeur verbetert, voor. Het bevordert je denkvermogen, je geheugen en concentratievermogen. Sporten op regelmatige basis stimuleert ook de groei van nieuwe hersencellen. De kans dat je vaker iets vergeet is kleiner. Sporten voorkomt verstoring van het dag- en nachtritme. Het verbetert de kwaliteit van slaap. En, goed uitgerust, kun je meer uitdagingen aan in het leven en ben je productiever. Je zult merken dat ook het uithoudingsvermogen voor het uitvoeren van de dagelijkse taken verbetert.

Verjongt de geest

Sporten maakt energieker en verjongt de geest! De energie, die vrijkomt voorkomt stress, paniekaanvallen, depressie en het ontwikkelen van stemmingsstoornissen. Sporten vergroot het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Je bent als mens positief ingesteld, wat het leven veel aangenamer maakt, wat, een positieve weerslag heeft in je directe omgeving. Anderen vinden het aangenaam om met je in relatie te zijn. Dus, redenen genoeg om een sport te beoefenen!

Kaizen Gym
Schinkeldijkje 16N
1432 CE Aalsmeer

https://kaizengym.nl/

sport

Fit en gezond blijven tijdens het reizen kan ontmoedigend lijken, maar dat hoeft niet zo te zijn! Er zijn tal van manieren waarop je tijdens een vakantie actief kunt blijven en gezonde keuzes kunt maken. In deze blogpost onderzoeken we de voordelen van sporten op vakantie en geven we enkele tips om beweging in je reisschema op te nemen. Of je nu op zoek bent naar een volledige workout of gewoon wat lichte oefeningen gedurende de dag wilt doen, je vindt hier iets dat bij je past. Dus als je klaar bent om je gezondheid onder controle te krijgen terwijl je nog steeds geniet van de bezienswaardigheden en geluiden van een nieuwe plek, lees dan verder!

10 trainingstips om fit te blijven tijdens het reizen

Wij vroegen verschillende experts op het gebied van fitness en gezondheid wat zij voor tips hadden voor trainen en fit blijven op vakantie. Zo hebben we gesproken met fitness trainer en auteur Noud Beelen van DailyFit en hebben we de fora bekeken en bestudeerd van Bodybuilding.nl.Op basis van de input van deze bronnen hebben we onderstaande tips samengesteld.

 1. Neem een springtouw of weerstandsbanden mee – ze zijn licht, draagbaar en kunnen bijna overal worden gebruikt!
 2. Ga wandelen of hardlopen – er gaat niets boven vroeg opstaan om de omgeving te voet te verkennen.
 3. Ga naar het strand – strandtrainingen zijn geweldig voor cardio en spierversteviging.
 4. Maak een wandeling – of het nu een stadspark is of een landelijke route, wandelen is een geweldige oefening en zorgt voor een plezierige ervaring.
 5. Bekijk lokale sportscholen/yogastudio’s – als je op zoek bent naar een meer gestructureerde trainingsruimte, hebben veel steden kwaliteitsvolle sportscholen of yogastudio’s om uit te kiezen.
 6. Baantjes zwemmen – zwemmen is een van de meest effectieve vormen van lichaamsbeweging en iets dat je in elk zwembad of natuurlijk water kunt doen.
 7. Meld je aan voor een tour met fysieke activiteit – er zijn veel rondleidingen met fysieke activiteiten zoals fietsen, kajakken, raften, enz., dus profiteer van die kansen!
 8. Maak gebruik van hotelfaciliteiten – als je hotel fitnesscentra of zwembaden heeft, probeer daar tijdens je verblijf dan tijdens jouw vrije tijd gebruik van te maken.
 9. Doe onderzoek naar buitenoefeningen die je in de omgeving kunt doen – zoek online naar buiten fitnesslessen zoals bootcamps en natuur yoga in de buurt van waar je verblijft.
 10. Kies actieve vervoersmethoden wanneer je tussen locaties reist (bijvoorbeeld fietsen in plaats van het openbaar vervoer te nemen) – dit kan helpen om wat extra stappen te zetten!

Sporten op vakantie is leuk!

Trainen tijdens een trip hoeft geen ontmoedigende taak te zijn. Het maken van gezonde keuzes tijdens het reizen is een belangrijk onderdeel van fit blijven en plezier hebben, en het kan gemakkelijk in je reisschema worden opgenomen. Springtouwen en weerstandsbanden zijn geweldige, lichtgewicht gereedschappen die bijna overal kunnen worden gebruikt, zowel op het strand als op het strand, dus je hebt geen excuus om niets mee te nemen. De keuze is reuze, dus houd jezelf niet tegen!

 

zorgverzekering
Het jaar is bijna ten einde en de eerste zorgverzekeraars hebben hun nieuwe premie voor 2023 al bekendgemaakt. Uiterlijk 12 november dienen als zorgverzekeraar naar buiten te hebben gebracht wat ze gaan doen volgende jaar. Op het moment dat dit is gebeurt, zien we ook direct dat er massaal honderdduizenden mensen op zoek gaan naar een andere zorgverzekeraar. Uiteraard is dit ook heel logisch wanneer je nu ineens enkele tientjes per maand meer moet gaan betalen. Toch is het wel zaak dat je dit vergelijk op de juiste manier maakt. Door alleen te kiezen op basis van prijs, zal je al snel merken dat je wat andere zaken over het hoofd ziet. Om er nu voor te zorgen dat alles op de juiste manier gebeurt en jij een goede keuze kunt maken, hebben we een aantal tips voor je.

Breng in kaart wat je zorgbehoefte is

Wanneer je jong bent, is de kans vrij klein dat je gebruikmaakt van allerlei verschillende zorgkosten die vervolgens door je zorgverzekeraar worden vergoed. Op het moment dat je wat ouder bent, is de kans juist groter dat je vaker een beroep moet doen op je zorgverzekeraar. Het is daarom dus ook van belang dat je voor jezelf in kaart brengt wat je behoefte is, zodat je op basis daarvan kunt kijken of er eventueel een andere verzekeraar is die je hierin (beter) kan voorzien.

Vergelijk online verschillende verzekeraars

Het fijne aan de huidige tijd, is dat je relatief eenvoudig verschillende verzekeraars met elkaar kunt vergelijken. Zo kun je niet alleen zien wat de maandelijks te betalen premie is, maar zie je ook direct welke dekking een verzekeraar heeft en welke mogelijkheden er eventueel zijn ten aanzien van één of meerdere aanvullende verzekeringen. Je kunt dus maar beter eerst eens goed kijken wat er allemaal is, voordat je de keuze maakt om zomaar over te stappen. Via de website; https://www.poliswijzer.nl/zorgverzekering/kennisbank/zorgverzekering-vergelijken-2023 kun je eenvoudig alle verschillende zorgvezekeraard met elkaar vergelijken en op basis van je eigen bevindingen een uiteindelijke keuze maken.

Vraag ook eens aan je huisarts

Het klinkt misschien gek, maar op het moment dat jij twijfelt over je huidige verzekeraar en heb je wat extra advies nodig, dan is het helemaal niet vreemd om dit met je huisarts te bespreken. Je ziet namelijk ook wel eens dat er in overleg met een huisarts juist gekozen wordt voor het afsluiten van een bepaalde verzekering omdat de kosten dan wel worden vergoed. Ondanks het feit dat je online heel veel informatie kunt vinden, is dit voor een huisarts vaak net even iets gemakkelijker, aangezien ze hier dagelijks mee van doen hebben. Voel je dus ook absoluut niet bezwaard op het moment dat je deze vraag aan je huisarts stelt.

sportvoeding

Creatine is een term die in de sportwereld langzaam uitgegroeid tot een belangrijk begrip. Waar jaren geleden nog weinig bekend was over deze stof worden er steeds meer onderzoeken gedaan die erop wijzen dat creatine een zeer positief effect heeft op sportprestaties. Maar wat maakt nou dat dit supplement opeens zo populair is en wat doet creatine precies met je lichaam? We bespreken hoe de natuurlijke creatine opname van je lichaam werkt en wat er gebeurt wanneer jij aanvullend creatine neemt als voedingssupplement. Lees je mee?

Creatine als lichaamseigen stof

Creatine is van nature een lichaamseigen stof die wij voornamelijk halen uit dierlijke producten zoals vlees en zuivel. Deze stof is nodig om de energieproductie te starten en om zo energie uit je spieren te halen tijdens inspanning. Want, simpel gezegd, om spieren in beweging te brengen heb je energie nodig en om energie te ontwikkelen heb je een combinatie van stoffen nodig, waaronder creatine. Met name wat betreft explosieve en krachtige bewegingen speelt creatine een grote rol. Denk hierbij aan krachtsport of springen. Het nadeel van creatine is dat de creatine voorraad na een intensieve inspanning op is en moet herstellen. Denk maar eens na, hoe vaak kan jij achter elkaar sprinten zonder moe te worden? Na een aantal keer is je creatine op en gaat je prestatie naar beneden.

Creatine als voedingssupplement

Zoals je nu weet heeft je lichaam al creatine door middel van vlees en zuivel inname wat jou helpt om korte intensieve inspanning te leveren. Sportvoeding zoals creatine supplementen zorgen ervoor dat deze creatine voorraad groter wordt zodat jij langer en zwaarder kan trainen. In plaats van 100 kg kan jij nu misschien wel 120 kg gebruiken in de sportschool. In theorie zou het ook mogelijk zijn om deze aanvullende hoeveelheid creatine uit natuurlijk voeding te halen maar het is echter extreem moeilijk om deze hoeveelheid te bereiken. Daarvoor zou jij kilo’s met vlees moeten eten wat meer nadelen dan voordelen heeft. Kortom, creatine is een lichaamseigen stof die zorgt voor energie in je spieren. Wil jij langer, zwaarder of explosiever trainen? Dan kan creatine helpen om dit te realiseren.

Er zijn zeker wat sport oefeningen die je in je trainingsschema zou kunnen opnemen om sneller calorieën te verbranden. Je moet zeker niet vergeten om te beginnen met een warming up. Door te beginnen met een warming up is je lichaam opgewarmd en voorkom je later spierpijn te krijgen of blessures op te lopen. Als warming up zou je kunnen hardlopen, joggen, wandelen of fietsen. Dit zijn simpele dingen die je bijna elke dag wel doet in het dagelijks leven. Probeer dit wel ongeveer een half uur te doen per dag, zo verbrandt je al wat calorieën. Hier onder heb ik wel wat sport oefeningen voor je op een rijtje staan.

Flutter kicks

Hierbij lig je helemaal plat op je rug, doe dan je benen omhoog (niet te hoog) en til ze om en om hoog op, let hierbij op dat je de grond niet aanraakt met je benen. Probeer dit een half minuut of langer vol te houden. Je kan even een pauze nemen van 10 seconden en het weer opnieuw doen.

 

Fietsen

Hierbij lig je ook weer eerst helemaal plat op je rug. Til daarna je hoofd een beetje op met je armen (niet te hoog) en ga daarna liggend fietsen met je benen. Dus je fietst eigenlijk op een onzichtbare fiets als je het zo bekijkt. Probeer dit ook ongeveer een halve minuut of langer vol te houden en neem daarna weer een pauze van 10 seconden. Dit is wel intensiever voor je buik spieren dan normaal fietsen op een fiets.

 

Ab chrunches

Hierbij lig je plat op je rug en buig je benen. Til daarna elke keer je hoofd omhoog (met je handen achter je rug) en ga elke keer omhoog en omlaag met je hoofd zonder de grond aan te raken. Probeer dit net als de andere oefeningen een halve minuut of langer vol te houden. Je kan een pauze nemen van 10 seconden en opnieuw beginnen met deze oefening of je gaat door naar een andere oefening.

 

Hip lift

Lig hierbij eerst plat op je rug, buig daarna je benen en til elke keer je onderrug en billen op. Je hoeft alleen heel simpel op en neer te gaan met je onderrug en billen, maar je moet er wel op letten dat je de grond net niet aanraakt. Probeer dit ook een halve minuut of langer vol te houden en neem even een pauze van 10 seconden.

 

Squad

Hierbij buig jij je benen en zak je rustig naar beneden. Hou hierbij rekening dat je tijdens het zakken je knieën niet over je tenen gaan en buig je onderrug ook een stuk mee. Probeer deze oefening ongeveer 20 keer langzaam te doen en neem daarna een pauze van 10 seconden.

 

Buikvet kwijtraken

Iedereen heeft buikvet, maar als dit te veel wordt, dan zul je waarschijnlijk ook een hoge body mass index hebben. Weet je niet wat jouw bmi is, dan kun je hier eenvoudig jouw bmi berekenen. Dit zijn de oefeningen die je zou kunnen toevoegen tijdens het sporten om nog sneller buik vet kwijt te raken. Het is voor al belangrijk om veel water te drinken tijdens het sporten, want tijdens het sporten zweet je en dan raak je veel vocht kwijt. En als je niet voldoende water drinkt kan je lichaam uitdrogen en dan kan je ernstig ziek worden, dat moet je natuurlijk niet hebben, Het is überhaupt belangrijk om voldoende water te drinken, maar hou hier zeker extra rekening mee tijdens het sporten. Vergeet uiteindelijk niet om het sporten en gezond eten leuk te houden voor jezelf.

Soms is het gewoon even heel fijn om er uit te gaan. Om je hoofd leeg te maken en zo weer tot rust te komen. Een goede manier om dat te doen, is door te sporten. Als je sport, dan kan je je daar volledig op focussen en hoef je even niet meer na te denken over al je zorgen in het dagelijkse leven. Maar nu is er een probleem, want er is weer een lockdown ingesteld. Dat is vervelend, want nu zijn er veel minder mogelijkheden om te sporten. Toch is het super belangrijk om te blijven bewegen en buiten te komen, zeker nu het winter is en we in lockdown zitten. Het is een uitdaging, maar ik kan je helpen die uitdaging aan te gaan! Benieuwd naar tips over hoe je kan blijven sporten tijdens een lockdown? Lees dan verder

Mijn eerste tip is misschien een simpele tip, maar dat maakt het niet minder goed. De eerste tip is om elke dag een uur te gaan wandelen. Of je dat nu samen met iemand doet of alleen, dat maakt niet uit. Wandelen is een hele goede manier om te bewegen en buiten te komen. Het is een hele regelmatige inspanning, en dat is goed voor je lichaam. Maar het is natuurlijk te begrijpen dat wandelen af en toe een beetje saai kan zijn, soms wil je wat meer actie. Vind jij het leuk om te hockeyen of te voetballen? Dan kan het een leuk idee zijn om een doelnetten te kopen. Want met een doelnet kan je echte wedstrijdjes spelen. Dat is echt super leuk! Zo blijf je een beetje op peil met je conditie en skills. Het derde ding wat je buiten kan gaan doen, is vaker de fiets pakken en de auto gewoon lekker laten staan.

 

 

Het dartbord zoals we die nu kennen is ontworpen in 1896 door Brian Gamlin. Het idee achter dit dartbord is dat hoge en lage getallen elkaar afwisselen, hierdoor is de kans dat je een laag getal gooit groter bij het mikken op een hoog getal.

 

Weinig linkshandige darters

Wereldwijd is ongeveer 1 op de 10 personen linkshandig. In de dartwereld is dit niet zo, maar waarom? Uit onderzoek is gebleken dat linkshandigen benadeeld worden in het darten. Linkshandige darters die 100 pijlen in de bullseye proberen te gooien zullen altijd een afwijking naar links hebben en rechtshandigen zullen altijd een afwijking naar rechts op het bord hebben. Wanneer er statistisch naar deze worpen wordt gekeken, zal je zien dat een linkshandige gemiddeld minder punten gooit dan een rechtshandige.

Niet alleen zijn de scores dus oneerlijk verdeeld, ook de plek van de doubles en triples werken in het nadeel van linkshandige darters. Onderzoekers hebben berekend dat een linkshandige gemiddeld 7 procent lager gooit dan een rechtshandige, al zal dit in de praktijk natuurlijk niet altijd zo zijn.

 

Linkshandige darters

Er zijn weinig linkshandige darters. In 2017 waren 5 van de 128 deelnemers linkshandig. Mark Webster uit Wales is zo’n linkshandige darter. Hij werd in 2008 wereldkampioen bij de British Darts Organization. Een heuse prestatie, want dat een linkshandige een toernooi wint, gebeurt eigenlijk nooit. James Wade is ook een linkshandige darter die een aantal keer wereldkampioen wist te worden.

 

Er wordt al een aantal jaren gevraagd naar vernieuwing van het dartbord. Darters Jack Peacock, Jeshua Maxey en Vijay Tymms zoeken onder andere de verklaring van de lagere gemiddelden in de opzet van het dartbord. Zij vinden dat er te weinig aandacht is voor dit probleem en dat linkshandige darters zo worden benadeeld.

 

De vernieuwing van het dartbord

David Percy heeft in 2012 een onderzoek gedaan naar het optimale dartbord. Samen met een aantal wiskundigen heeft hij een aantal formules op het bord losgelaten, hieruit is gebleken dat het huidige bord eigenlijk niet optimaal is. Zijn nieuwe bord is gebaseerd op de volgende 3 punten:

 

 • Bestraf de fouten van spelers die op hoge getallen mikken
 • Wissel even en oneven nummers af
 • De verwachte score blijft hetzelfde bij het draaien van het bord

Vooral dat laatste punt heeft betrekking op fair-play voor linkshandigen. Doordat het bord ‘eerlijk’ is ingericht zullen linkshandigen statistisch gezien even hoog gooien als rechtshandigen op dit bord.

 

Waarom is het nieuwe bord nog niet ingevoerd?

Er is al een optimaal dartbord gemaakt, waarom spelen we er nog niet mee? De BDO heeft geëxperimenteerd met de nieuwe borden maar heeft daarna gezegd dat er momenteel geen plannen zijn om het huidige dartbord te vervangen. De impact van het vervangen van het huidige dartbord naar het nieuwe dartbord is volgens de BDO te groot.