De geschiedenis van fitness is iets voor iedereen.

Fitness is al tijden oud en heeft daarom een rijke geschiedenis. Het is ooit begonnen in India en heeft zich daarna over de gehele wereld verplaatst. Uiteindelijk kent inmiddels iedereen het en zijn er mensen over de hele wereld te vinden die zich.

Cardio betekent in het medisch jargon ‘voor je hart’ en is een afkorting voor cardiovasculaire training. Het is het type training waar je hart en longen sterker van worden en je dus een conditie mee opbouwt. Daarnaast verbrand je met cardiotraining flink wat calorieën. Cardio kan worden ingezet om je bloeddruk te verlagen, maar ook om af te vallen.

Al sinds eeuwen voor christus hielden mensen zich bezig met diëten en het streven naar een gezond en fit lichaam.

De eerste mensen die een bijdrage hebben geleverd aan fitness, zijn de Hindoestanen uit India. De zogenaamde Ayuveda, een Hindoestaanse gezondheidsleer, probeert de menselijke balans te vinden tussen het lichaam en geest. De geschiedenis van fitness.

Echter, ”fitness” van toen is niet zoals de fitness van nu. Er werd namelijk toentertijd geen gebruik gemaakt van machines. De volkeren die zich hiermee wel bezighielden, waren de Oude Grieken. In de 8e eeuw voor Christus richtten zij de gymnasion op. Dit was een soort van ontmoetingsplek waar mannen bijeen kwamen om hun lichaam te trainen.

Deze sportscholen vormden een basis voor de latere sportscholen. De Perzen en de latere Romeinen maakten hier ook sterk van gebruik. In de middeleeuwen (500-1500) kreeg Europa te maken met een sterke teruggang. Sportscholen en andere luxe activiteiten kregen minder aandacht.

Er werd wel aandacht besteed aan veld- en jachtsporten. Denk hierbij aan paardrijden en het jagen op vogels. De geschiedenis van fitness zoals eerder is vermeld, de fundamenten van de moderne gymnastiek is gelegd door de Oude Grieken. Halverwege 18e eeuw en in de 19e eeuw gingen Johan Friedrich en Friederich Jahn hierop verder door experimenten uit te voeren met sportapparaten.

geschiedenis van fitness

V10 – 100