tafelvoetbal

Je hebt vast en zeker weleens tafelvoetbal gespeeld. Het is ook een heel leuk spel om samen of met een groepje vrienden te spelen. Doorgaans kunnen er maximaal 4 personen deelnemen, omdat er simpelweg niet meer ruimte is om aan de tafel te staan. Je neemt het dan tegen elkaar op in teams van 2 personen. Je mag altijd met meerdere mensen spelen en bijvoorbeeld rouleren. Maar wat zijn de echte spelregels als je het spel wilt spelen?

Er zijn meer spelregels dan dat je denkt

Er zijn meer spelregels dan je denkt. Er zijn een paar do’s en don’ts als je tafelvoetbal wilt spelen. Je ziet mensen soms de stang 360 graden draaien om meer kracht te kunnen zetten, maar in officiële wedstrijden is dit zeker niet toegestaan. De scheidsrechter zal onverbiddelijk zijn en voor deze “overtreding” een penalty geven, waarbij de middelste speler van de vijfde rij de pingel neemt. De overige stangen met spelers worden in een horizontale positie gezet.

Bal onnodig vasthouden bij tafelvoetbal

Tafelvoetbal is een spel, waarbij het aardig verhit kan raken. Zeker als je fanatiek bent en de wedstrijd wilt winnen. Toch is het niet toegestaan om ademruimte te claimen. Soms houden spelers de bal onder de stang onnodig lang vast, maar officieel mag dit niet langer dan 20 seconden. In een officiële wedstrijd zal de bal afgestaan moeten worden aan de andere partij als de bal langer dan 20 seconden wordt vastgehouden. Bij officiële wedstrijden is het wel toegestaan om twee keer een time-out aan te vragen. Deze time-outs duren 60 seconden.

Overtredingen

Ook bij tafelvoetbal kan er sprake zijn van overtredingen, zoals hands. Hierbij wordt een penalty toegekend aan de tegenpartij. Hands wordt veroorzaakt als je de bal met de hand in de juiste richting brengt. Dit is natuurlijk niet toegestaan en het wordt gezien als spelbederf. Ook blazen is niet toegestaan. Let dus ook op je ademhaling als je een officiële wedstrijd speelt, want ook wanneer de bal per ongeluk in een andere richting wordt geblazen, kan de scheidsrechter een penalty geven.

Scoreverloop bij tafelvoetbal

Een doelpunt bij tafelvoetbal is 1 punt voor de partij die scoort. Een tafelvoetbal wedstrijd duurt niet langer dan 30 doelpunten, maar bij officieuze wedstrijden wordt vaak omwille de tijd de afspraak gemaakt dat de eerste partij met 10 doelpunten de wedstrijd heeft gewonnen. 

In officiële wedstrijden wordt er na 15 doelpunten van kant gewisseld en de zogenaamde “tweede helft” gespeeld. Een wedstrijd eindigt nooit in een gelijkspel, want bij de score 15-15 moet er worden verlengd. Bij een verlenging is er sprake van een “sudden death”. Hierbij is de partij die dan het eerste scoort de winnaar.

Tafelvoetbal op een kwalitatief goede tafel spelen

Het is ook belangrijk dat de voetbaltafel aan hoge kwaliteitseisen voldoet. Zeker bij officiële wedstrijden. Tafelvoetbal moet op een tafel met een onbeschadigde glasplaat worden gespeeld, terwijl de tafel ook stevig en waterpas moet staan. De scheidsrechter heeft de verantwoordelijkheid om voor aanvang van de wedstrijd te controleren of de tafel ook aan de kwaliteitseisen voldoet.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *